I det du melder flytting i folkeregisteret vil du ikke lenger være dekket av innboforsikringen til dine foreldre. Det betyr at du må tegne din egen forsikring slik at dine eiendeler er dekket.

Flytte hjemmefra

Som ung eller som student får du som regel en veldig god pakkepris på ulike nødvendige forsikringer der både reiseforsikring og innboforsikring inngår. Selv om du kanskje ikke har de største eiendelene enda, vil det bli økonomisk belastende om du ikke har forsikring og noe skjer. De fleste unge eier nok også mer av verdi enn de innser. En innboforsikring vil gjelde uansett hvor i landet du bor.

Student

Uansett om du bor på hybel, leier en leilighet eller kjøper din egen bolig vil en innboforsikring sikre dine eiendeler. Om du begynner å summere verdiene dine skjønner du fort at en innboforsikring er lurt å ha. Ta for eksempel møbler, klær, smykker, elektronikk og sportsutstyr og se hva prisen vil ligge på. Hadde du hatt råd til å kjøpe inn alt det på nytt?

Som ung og stundet lever man gjerne på et stramt budsjett, men å bruke noen kroner på forsikring vil likevel lønne seg. Ikke kutt kostnader ved å droppe forsikring, det kan du angre dyrt på senere.

Ekstra trygghet

Når du er ung så kan forsikring virke både kjedelig og unødvendig. Dersom du har opplevd brann eller tyveri er du kanskje en av de som ser verdien av forsikring. Selv om du ikke har følt på det selv så har du kanskje en venn eller familie som har opplevd brann, vannskader eller annet som har kostet dyrt, men der forsikringsselskapet har ordnet opp.

Vær fornuftig og se gjennom økonomien din, legg inn rom for forsikringsutgifter som en del av dine faste utgifter i budsjettet. En forsikring er langt rimeligere enn om noe uforutsett skjer. Du får noen voksenpoeng når du har skaffet deg forsikring, og du kan være trygg på at livet kan gå som før om det skjer noe.

Innboforsikringens egenandel

Alle forsikringer har en egenandel. Dette er noe forsikringsselskapet trekker fra etter et forsikringsoppgjør og som du må betale fra egen lomme.

Egenandel ved bruk av innboforsikringen er altså det beløpet du må betale uansett hva slags skade det er snakk om, men størrelsen kan variere fra selskap til selskap og ut ifra hva du betaler i forsikringspremie.

Du har altså noen valg å ta stilling til når du skal inngå en forsikringsavtale, men en normal egenandelsbeløpet ligger på 2000 kroner og oppover. Om du velger en høyere egenandel vil forsikringen bli rimeligere, men ikke velg en høyere egenandel enn det du kan betjene.